Biitsi Pasila

Pasilan Triplassa sijaitseva Biitsi avattiin syksyllä 2019. ESF asensi kohteeseen koko 2000m² tilan kattavan äänentoistojärjestelmän sekä valaistus- ja kuvatekniikkaa. Iso halli sisältää kolme beach volley -kenttää, rantabaarin, kokoushuoneita sekä vip-tilan saunoineen.

Kenttien yläpuolelle ripustettiin monipuolinen kattaus valaisimia. Niillä voidaan luoda jokaisen tapahtuman tunnelmaan sopiva valaistus. Kenttien viereisen lavan yhteyteen asennettiin videoprojektori. Asiakaspalvelupisteen yläpuolelle rakennettiin teline digital signage -näytöille, joiden sisältö näkyy ympäri hallia joka suuntaan.

Äänentoisto toteutettiin tilan kokoon nähden riittävän tehokkailla kaiuttimilla, joita sijoitettiin symmetrisesti kenttiä ympäröiviin rakenteisiin sekä oleskelutilojen tuntumaan ja VIP-huoneeseen.

Kaikki av-tekniikka on hallittavissa helposti ja langattomasti tabletia käyttäen.

Ohessa kuvia asennuskohteesta. Klikkaamalla kuvaa näet suuremman version.

www.biitsi.fi/pasila

Signor Smith Trattoria & Birreria

Signor Smith -ravintolaan asennettiin ESF:n toimesta äänentoisto. Laitteisto siirrettiin asiakkaan edellisestä toimipisteestä uuteen ostoskeskus Triplassa sijaitsevaan ravintolaan.

signorsmith.fi

Forty40 Kitchen & Bar

ESF asensi äänentoistojärjestelmän Pasilan Triplassa sijaitsevaan Forty40 -ravintolaan. Tila sijaitsee ostoskeskuksen käytävän varrella. Tasaisen äänentoiston ja katvealueiden minimoimisen takaamiseksi kaiuttimia sijoitettiin sopiviin paikkoihin koko käytävän pituudelle.

forty40.fi

Ravintola Tammisto

ESF toimitti Vantaan Tammistossa sijaitsevaan ravintolaan av-tekniikan kokonaisuuden, joka palvelee joustavasti tilan vaihtelevaa käyttötarkoitusta. Arkisin tila toimii lounasravintolana ja iltaisin sekä viikonloppuisin tilaa vuokrataan yksityistilaisuuksiin.

Asennetut valaistus- ja äänentoistojärjestelmät sekä videoprojektorit valkokankaineen ovat helposti hallittavissa tabletia käyttäen niin pääsalin kuin kabinetin puolella. Tiloihin asennettiin monipuolinen kattaus kohde-, tunnelma- ja yleisvalaisimia huomioiden myös pääsalin yhteyteen rakennetun esiintymislavan tarpeet äänentoistoa myöten.

Salin seinille kiinnitettiin myös digital signage -järjestelmään kytkettyjä näyttöjä, joiden sisältöä voidaan hallita selaimella internetin välityksellä asiakkaan tai yhteistyökumppanin toimesta.

Ohessa kuvia asennuskohteesta. Klikkaamalla kuvaa näet suuremman version.

https://www.ravintolatammisto.fi/

AV-tekniikka

Tervetuloa ESF:n uudistetuille kotisivuille!

Hei! Tervetuloa uudistetuille kotisivuillemme! Uudella sivustollamme pystymme jatkossa tarjoamaan ajankohtaisempaa sisältöä blogin muodossa. Tulemme lähiaikoina lisäämään mukaan myös muita uusia ominaisuuksia!

Kokoustilan AV-järjestelmät

AV-järjestelmät ovat kokoustilan tärkeimpiä laitteita. Hyvin suunnitellut ja toteutetut kokoustilan audiovisuaaliset järjestelmät säästävät rahaa ja hermoja. Oikein valitut ja asennetut laitteet varmistavat, että käyttöönotto on loppukäyttäjälle helppoa ja nopeaa.

AV-järjestelmän loppukäyttäjä saa sen, minkä halusikin, eli kuva näkyy ja ääni kuuluu. Kätevää. Tämä opas auttaa sinut pahimpien sudenkuoppien yli kohti parempaa AV-järjestelmää.

AV-järjestelmät – Kysy lisää

AV-järjestelmien kuvalähteet

Kuvaa näytetään nykyään lähes poikkeuksetta kannettavalta tietokoneelta. Hyvin harvoin kukaan enää kysyy onko AV-järjestelmässä DVD-soitinta tai dokumenttikameraa puhumattakaan VHS-nauhurista tai piirtoheittimestä. Siksipä tässä ohjeessa on kuvalähteenä oletuksena tietokone.

Koneita on tietenkin kovasti erilaisia ja kaikista niistä pitää saada kuva näkymään. Onneksi kuva tulee koneesta pihalle vain muutamalla eri tavalla: HDMI-, VGA- ja/ tai DisplayPort-liittimestä. Neuvotteluhuoneen AV-järjestelmät on syytä suunnitella niin, että mikä tahansa näistä liitinmalleista saadaan kytkettyä ongelmitta.

Näyttö vai projektori?

Vielä 5 vuotta sitten yli metrin leveä kuva tehtiin aina projektorilla. Tänä päivänä AV-järjestelmät ovat kehittyneet ja tekniikka sekä tilanne ovat muuttuneet. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että alle 15 hengen neukkarin AV-järjestelmät kannattaa varustaa näytöllä. Sitä suuremmissa tiloissa projektori on yleensä parempi vaihtoehto.

Minkälaisen näytön AV-järjestelmät tarvitsevat?

Mitä isompi – sitä isompi. AV-järjestelmät suunnitellaan myös sen mukaan, miten iso tila on kyseessä. Valitettavan usein tiloihin laitetaan liian pieni näyttö. Harvoin (jos koskaan) olen törmännyt liian isoon kuvaan. Pienin koko voisi olla 60’’ ja tarkkuus vähintään FullHD, jotta AV-järjestelmästä saisi kaiken irti.

Minkälainen projektori?

Yli 15 hengen neukkariin tulisi laittaa projektori, jossa on vähintään 3500 ANSI Lumenia valotehoa. Tehon tarpeeseen vaikuttavat monet asiat, kuten luonnonvalo (eli aurinko), tilan valaistus ja tilan sekä valkokankaan koko. Isossa tilassa AV-järjestelmään saattaa olla järkevämpää laittaa 2kpl 2,5m leveää kuvaa, kuin 1kpl 5m leveä kuva. Myös projektorin on nykyään syytä olla FullHD-tarkkuutta tukeva malli.

Tarvitseeko AV-järjestelmä kaiuttimet?

Esitelläänkö tilassa aina pelkkiä excel-taulukoita? Onko tarve näyttää videoita? Pitääkö pystyä katsomaan TV-lähetyksiä? Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on ”kyllä”, kaiuttimet voi jättää pois hankintalistalta. Kaikissa muissa tapauksissa AV-järjestelmät tarvitsevat ne.

Jos tila on pieni ja kuva toistetaan näytöllä eikä projektorilla, voidaan ehkä hyödyntää näytön kaiuttimia. Näytön kaiuttimet ovat toki yleensä aika vaatimattomat eikä niistä saa kovin isoa tai laadukasta ääntä. Jos taas tila on iso ja/tai esitykset sisältävät ääntä, erilliset kaiuttimet ovat välttämättömät toimivan AV-järjestelmän kannalta.

Tarvitsevatko AV-järjestelmät mikrofonia?

Yleensä yli 20 hengen tilaan sijoitettavaan AV-järjestelmät varustetaan mikrofonilla. Toki ammattilainen voi hoitaa vaikka 100 hengen tilaisuuden ilmankin, mutta se vaatii jo taitoa. Ja hiljaista yleisöä.

Kuulostaako AV-järjestelmän toteuttaminen hankalalta?

Ei hätää! Me autamme mieluusti. Laitetaan kokoustilan AV-järjestelmät yhdessä kuntoon. Meiltä niin suunnittelu kuin toteutuskin.

Soita ja kysy – se ei maksa mitään.
p. 010 231 3070

Voit ottaa yhteyttä myös lomakkeella.

LATAA PDF

Ryhmäliikuntatilan AV-järjestelmät

Ryhmäliikuntatilan suunnittelussa ja toteutuksessa on syytä pitää mielessä ainakin se, että sitä käyttää päivittäin useampikin eri ihminen. Tästä syystä käyttö on oltava helppoa ja käyttöönotto nopeaa. Käyttöympäristö on myös vaativa: tilat kaikuvat, asiakkaita on paljon, käyttäjät ovat hikisiä ja liikkuvat lakkaamatta. Tällaiseen ympäristöön on helppo hankkia laitteita, jotka maksavat paljon mutta niillä ei silti saada haluttua lopputulosta. Oikeat laitteet varmistavat, että sekä asiakkaat, että ohjaajat viihtyvät tunneilla. Ja tästähän ei voi seurata muuta, kuin kassakoneen taukoamaton kilinä. Eihän?

1. Äänilähteet

Näinä MP3-tiedostojen kulta-aikoina ei voida kuitenkaan unohtaa CD-soitinta. Itse asiassa nykyisillä CD-soittimilla voi soittaa myös MP3:sia suoraan muistitikulta. Tällöin myös soittimen pitch-säätö on käytettävissä, mikä on tärkeä ominaisuus.

Musiikin lisäksi pitää tietenkin toistaa myös puhetta. Pääpantamikrofoni, madonna-mikki, panta… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Malleja on lukuisia ja niistä pitäisi osata valita juuri se päähän ja käyttötarkoitukseen sopivin. Meidän asiakkaillamme on käytössä eniten AKG:n C 544 L -malli. Se on liikunnanohjaukseen suunniteltu, mutta väärin käytettynä senkin saa kyllä nopeastikin rikki. Oikea käyttö kuitenkin jatkaa mikrofonin elinkaarta huomattavasti. Seuraavat ohjeet sopivat pääosin muihinkin merkkeihin.

a) Huolehdi, että ”hikirengas” on paikallaan. Hikirengas on se muovinen rengas, jonka paikka on suun eteen tulevan kapselin varressa. Siinä näkyy ura, johon rengas kiinnitetään. Sen tarkoitus on estää hien valuminen kapseliin. 80% mikrofoneista hajoaa, koska kapseli kostuu. Kostuneen kapselin tunnistaa siitä, että sen ääni puuroutuu tyypillisesti noin 30min käytön jälkeen.

b) Käytä henkilökohtaista tuulisuojaa ja poista se mikrofonista tunnin jälkeen. Tämä toimenpide pidentää mikin käyttöikää ja on hygienian kannalta parempi, kuin yhteinen tuulisuoja.

c) Kohtele mikrofonia nätisti. Kovakourainen käsittely saattaa murtaa antennin tai aiheuttaa kosketushäiriöitä.

2. Mikseri

Vähemmän on enemmän! Ainakin, jos puhutaan mikserin nappuloista. Mitä vähemmän nappuloita, sitä vähemmän vikoja ja häiriötilanteita. Jos mikserissä on vain jokaiselle äänilähteelle (CD, mikrofoni, läppäri, jne) oma tasonsäätö ja lisäksi master-säätö, niin ollaan oikealla tiellä. Laitetta on helppo käyttää eikä sitä saa sekaisin, vaikka vähän yrittäisi. Jos taas laiteessa on kymmeniä eri säätöjä ja nappuloita, homma menee hankalaksi. Joku vääntää jotain nuppia ja seuraava ohjaaja ihmettelee, kun ääni kuulostaa oudolle tai sitä ei tule lainkaan. Tee itsellesi ja asiakkaillesi palvelus ja hommaa ryhmäliikuntatilaan hyvälaatuinen ja helppokäyttöinen mikseri.

3. Vahvistimet & kaiutinprosessorit yms.

No niin. Tästä voisi helposti kirjoittaa romaanin, mutta se ei varmaan olisi tässä yhteydessä järkevää. Aion siis oikoa mutkia ronskisti ja yleistää asioita. Pahoittelen.

Vahvistimia valittaessa pitää tietää kaiuttimien malli ja lukumäärä. Kun tämä
on tiedossa, pitää valita vahvistin, jonka ulosantoteho on riittävä ja kanavia sopivasti. Jos leikitään, että meillä on pienehkö sali, jossa pärjätään kahdella ylä/ keskiäänikaiuttimella ja yhdellä bassolla, meillä pitää olla käytössä vähintään kaksi kanavaa. Tällöin kanavan 1 on ylä/keskiäänille ja kanava 2 bassolle.

Jos taas haluamme, että samaisella kaiutinmäärällä tehdään stereo- järjestelmä, tarvitaankin vahvistinkanavia jo kolme kappaletta. Tässä kanava 1 on ylä/keskiäänet vasen, kanava 2 on ylä/keskiäänet oikea ja kanava 3 on basso. Kaiuttimia ja vahvistinkanavia lisäämällä voimme sitten tehdä isompia kokonaisuuksia, joissa voi olla erilaisia viiveryhmiä ja muita hienouksia.

Jos salissa on erikseen basso- ja ylä/keskiäänikaiuttimet, tarvitaan jakosuodin. Nykyään on yleistä käyttää ns kaiutinprosessoria, josta löytyy jakosuotimen lisäksi esim taajuuskorjain, viivelaite, limitteri, jne. Malleja ja ominaisuuksia on loputtomasti. Ehdottomasti tärkein asia on (minun mielestäni) kuitenkin se, että laitteen saa säädön jälkeen lukittua.

4. Kaiuttimet

Äänijärjestelmä on juuri niin hyvä, kuin sen heikoin lenkki. 95% tapauksista heikoin lenkki on kaiutin. Osta siis hyvä kaiutin. Kahdella ylä/keskiäänikaiuttimella ja yhdellä bassolla päästään jo hyvään lopputulokseen. Määrä ei korvaa laatua. Paitsi välillä, jos tila on sellainen, että kaksi kaiutinta ei vain millään riitä. Jos mahdollista, käy koekuuntelemassa kaiuttimet ennen ostopäätöstä. Sen, kuulostaako joku kaiutin paremmalta, kuin joku toinen, osaa jokainen itse sanoa.

5. Kuva

Erilaiset näytöt ja projektorit tunkeutuvat ryhmäliikuntatiloihin voimakkaasti. On virtuaalitunteja, taustakuvaa ja rasitusmittareita. Seuraavassa lyhyesti näistä.

Virtuaalitunteja varten paras ratkaisu on videoprojektori eli videotykki. Sillä voi heijastaa 2-4 metriä leveän kuvan valkoiseen seinään tai kankaalle. Tärkeimpänä ominaisuutena minä pidän valotehoa. Sitä olisi syytä olla vähintään 4000 ANSI lumenia. Tähän kun lisätään vähintään fullhd- tarkkuus, niin ollaan jo hyvällä pohjalla. Virtuaalitunteja varten projektorissa on syytä olla myös mahdollisuus ohjaukseen LAN-portin kautta.

ESF Oy tarjoaa hyviä vaihtoehtoja myös virtuaalituntien tekniikan toteuttamiseksi. Kysy tarjous, ennen kuin teet päätöksen.

Jos kuvan pääasiallinen tehtävä on näyttää esimerkiksi kunkin osallistujan sykettä, näyttö on hyvä vaihtoehto projektorille. Varsinkin alle 20 asiakkaan sisäpyöräilytiloissa näyttö toimii hienosti. Se on helpompi asentaa, kuin projektori ja sen käyttöönotto on yleensä nopeampaa sekä käyttökustannus on edullisempi.

Huomio! Digitaalisen kuvasignaalin siirtäminen on tarkkaa puuhaa. Käytä laadukkaita kaapeleita ja pidä siirtomatkat mahdollisimman lyhyinä. Fullhd- tarkkuudella ongelmat saattavat alkaa, kun kaapelin pituus ylittää 10 metriä.

6. Hankalaa?

Jos uuden äänijärjestelmän osto tai vanhan parantaminen on ajankohtaista, ota yhteyttä! Jos haluat itse vaikuttaa järjestelmään, haasta myyjä. Kysele ja kuuntele. Käy vaikka kilpailijoiden tiloissa kuuntelemassa ja vertaile – huomaat eroja.

LATAA PDF