Kokoustilan AV-järjestelmät

Hyvin suunnitellut ja toteutetut kokoustilan AV-järjestelmät säästävät rahaa ja hermoja. Oikein valitut ja asennetut laitteet varmistavat, että käyttöönotto on loppukäyttäjälle helppoa ja nopeaa.

AV-järjestelmän loppukäyttäjä saa sen, minkä halusikin, eli kuva näkyy ja ääni kuuluu. Kätevää. Tämä opas auttaa sinut pahimpien sudenkuoppien yli kohti parempaa AV-järjestelmää.

AV-järjestelmien kuvalähteet

Kuvaa näytetään nykyään lähes poikkeuksetta kannettavalta tietokoneelta. Hyvin harvoin kukaan enää kysyy onko AV-järjestelmässä DVD-soitinta tai dokumenttikameraa puhumattakaan VHS-nauhurista tai piirtoheittimestä. Siksipä tässä ohjeessa on kuvalähteenä oletuksena tietokone.

Koneita on tietenkin kovasti erilaisia ja kaikista niistä pitää saada kuva näkymään. Onneksi kuva tulee koneesta pihalle vain muutamalla eri tavalla: HDMI-, VGA- ja/ tai DisplayPort-liittimestä. Neuvotteluhuoneen AV-järjestelmät on syytä suunnitella niin, että mikä tahansa näistä liitinmalleista saadaan kytkettyä ongelmitta.

Näyttö vai projektori?

Vielä 5 vuotta sitten yli metrin leveä kuva tehtiin aina projektorilla. Tänä päivänä AV-järjestelmien tekniikka sekä tilanne on muuttunut. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että alle 15 hengen neukkarin AV-järjestelmät kannattaa varustaa näytöllä. Sitä suuremmissa tiloissa projektori on yleensä parempi vaihtoehto.

Minkälaisen näytön AV-järjestelmät tarvitsevat?

Mitä isompi – sitä isompi. AV-järjestelmät suunnitellaan myös sen mukaan, miten iso tila on kyseessä. Valitettavan usein tiloihin laitetaan liian pieni näyttö. Harvoin (jos koskaan) olen törmännyt liian isoon kuvaan. Pienin koko voisi olla 60’’ ja tarkkuus vähintään FullHD, jotta AV-järjestelmästä saisi kaiken irti.

Minkälainen projektori?

Yli 15 hengen neukkariin tulisi laittaa projektori, jossa on vähintään 3500 ANSI Lumenia valotehoa. Tehon tarpeeseen vaikuttavat monet asiat, kuten luonnonvalo (eli aurinko), tilan valaistus ja tilan sekä valkokankaan koko. Isossa tilassa AV-järjestelmään saattaa olla järkevämpää laittaa 2kpl 2,5m leveää kuvaa, kuin 1kpl 5m leveä kuva. Myös projektorin on nykyään syytä olla FullHD-tarkkuutta tukeva malli.

Tarvitaanko kaiuttimet?

Esitelläänkö tilassa aina pelkkiä excel-taulukoita? Onko tarve näyttää videoita? Pitääkö pystyä katsomaan TV-lähetyksiä? Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on ”kyllä”, kaiuttimet voi jättää pois hankintalistalta. Kaikissa muissa tapauksissa AV-järjestelmät tarvitsevat ne.

Jos tila on pieni ja kuva toistetaan näytöllä eikä projektorilla, voidaan ehkä hyödyntää näytön kaiuttimia. Näytön kaiuttimet ovat toki yleensä aika vaatimattomat eikä niistä saa kovin isoa tai laadukasta ääntä. Jos taas tila on iso ja/tai esitykset sisältävät ääntä, erilliset kaiuttimet ovat välttämättömät toimivan AV-järjestelmän kannalta.

Tarvitsevatko AV-järjestelmät mikrofonia?

Yleensä yli 20 hengen tilaan sijoitettavaan AV-järjestelmään hankitaan mikrofoni. Toki ammattilainen voi hoitaa vaikka 100 hengen tilaisuuden ilmankin, mutta se vaatii jo taitoa. Ja hiljaista yleisöä.

Kuulostaako AV-järjestelmän toteuttaminen hankalalta?

Ei hätää! Me autamme mieluusti. Laitetaan kokoustilan AV-järjestelmät yhdessä kuntoon. Meiltä niin suunnittelu kuin toteutuskin.

Soita ja kysy – se ei maksa mitään.
p. 010 231 3070

Voit ottaa yhteyttä myös lomakkeella.

LATAA PDF

Julkaistu kategoriassa: Oppaat.